Πότε θα γίνει η καταβολή των αναδρομικών

Posted on Posted in Νέα-Ειδήσεις

Ψηφίστηκε χθες στην Ολομέλεια από όλα τα κόμματα, πλην της Χρυσής Αυγής που δήλωσε «παρών», η τροπολογία του Υπουργείου Οικονομικών για την εφάπαξ καταβολή αναδρομικών στους στρατιωτικούς, ύστερα από ύστερα από μια θυελλώδη συζήτηση κατά την οποία δεν έλειψαν και οι έντονες διαμάχες μεταξύ των πολιτικών. Χωρίς βέβαια, να υπάρχει μια σαφής και ρητά δηλωμένη ημερομηνία, την οποία θα γίνει η καταβολή των ποσών, με τον πρωθυπουργό να κάνει λόγο πως αυτή θα έχει γίνει μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα. Όμως, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, ίσως, κατά την διάρκεια της ομιλίας του χθες να αποκάλυψε την επίμαχη ημερομηνία.

Η σχετική τροπολογία ορίζει σαφώς το ποσό και το πως θα επιστραφούν τα αναδρομικά στους ένστολους. Συγκεκριμένα, η καταβολή των ποσών στο σύνολό τους θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα, σε πλήρη επιβεβαίωση του ρεπορτάζ του OnAlert.gr, το οποίο είχε από καιρό αποκαλύψει τον τρόπο καταβολής των αναδρομικών.

Βέβαια, ακόμα δεν είναι σαφής η ακριβής ημερομηνία με τον πρωθυπουργό να κάνει λόγο πως θα έχει γίνει η καταβολή μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα, ενώ ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας ανέφερε ότι “οι στρατιωτικοί θα δουν τα χρήματα στην τσέπη τους σε 15-20 ημέρες”.

Σύμφωνα, με τα όσα δήλωσε λοιπόν ο ΥΕΘΑ, είναι αρκετά πιθανό τα αναδρομικά να επιστραφούν στους δικαιούχους ακόμη και εντός του Νοεμβρίου με την μισθοδοσία που θα γίνει στο τέλος του μήνα, εφόσον προλάβουν να γίνουν όλες οι σχετικές γραφειοκρατικές ενέργειες. Αν έχουμε κάποια καθυστέρηση στις απαιτόυμενες ενέργειες πριν την καταβολή, τότε ενδέχεται η καταβολή να γίνει τελικά το αργότερο μέχρι τα μέσα Δεκέμβρη. Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με όσα έχει δηλώσει ο Πρωθυπουργός το ποσά σίγουρα θα πιστωθούν στους δικαιούχος με τον τελευταίο μισθό του έτους στα τέλη του επόμενου μήνα.

Το ποσό που έχει εγγραφεί συνολικά στον προϋπολογισμό ανέρχεται στο 1,4 δισ. ευρώ, ενώ μετά τις κρατήσεις (φόρους, συμψηφισμούς από οφειλές κ.ά.) διαμορφώνεται στα 820 εκατομμύρια ευρώ και οι δικαιούχοι αναμένεται να λάβουν από 1.400 ως και 20.000 έκαστος ανάλογα με τον βαθμό και τα έτη υπηρεσίας του.

Το νομοσχέδιο με το οποίο επιστρέφονται τα αναδρομικά ορίζει ρητά ότι σε καμία περίπτωση δεν επηρεάζεται το ύψος των τακτικών μηνιαίων αποδοχών των υπαλλήλων, καθώς από την 1η Ιανουαρίου 2017 εφαρμόστηκε το νέο μισθολόγιο.

Πηγή: onalert.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *